Shtypi mbi bienalen
25korrik 2015 -Violinisti Florian Vlashi do të kontribuojë në Bienalen e 7-të të Muzikës Klasike që organizohet në Durrës me të gjithë familjen e tij.
Katër pjestarët e familjes Vlashi, që jeton prej 23 vjetësh në Korunja (Spanjë), do të interpretojnë si instrumentistë në veprimtarinë që nis më 1 gusht dhe që do të vijojë për 8 ditë radhazi. Martini 11-vjeçar do të ketë premierën e tij në Bienalen që organizon i jati që nga viti 2003 dhe së bashku me të ëmën, Redianën janë dy nga violonçelistët e veprimtarisë. Djaloshi studion në Konservatorin profesional të muzikës në Korunja, dhe është bërë pjesë e Orkestrës sinfonike të fëmijëve të Galicisë.
Danieli 18-vjeçar vjen për herë të tretë në Bienale dhe do të interpretojë si solist, pas përvojave të konsoliduara si violinist në Spanjë dhe Francë. Gjatë këtij viti në Konservatorin Kombëtar të Muzikës dhe Kërcimit (CNSM) të Lionit (Francë) Danieli ka interpretuar në më shumë se 10 koncerte si solist dhe si pjestar i formacioneve të vogla orkestrale.
Florian Vlashi, 10 vjet pasi u largua drejt Spanjës nisi në Durrës “aventurën” e Bienales muzikore, që e organizon çdo dy vjet në qytetin e tij të lindjes.
I formuar në shkollat e Durrësit dhe Tiranës si violinist ai ka një karrierë të njohur brenda dhe jashtë Spanjës me koncertet solistike. 52-vjeçari nga Durrësi është bërë shumë i njohur në gadishullin Iberik për themelimin dhe drejtimin e Grupit Instrumental “Shekulli XX”, me të cilin së bashku me instrumentistë nga 16 vende të botës interpreton vetëm muzikë të autorëve bashkëkohorë. Në të njejtin grup interpreton si violonçeliste edhe bashkëshortja e tij, Rediana, mësuese në shkollën e mesme të muzikës në Korunja (Spanjë). Për herë të parë e gjithë familja Vlashi do të interpretojë së bashku në një veprimtari të organizuar në Shqipëri.
- See more at: http://www.durreslajm.com/kultura/familja-florian-vlashit-4-instrumentist%C3%AB-nga-spanja-p%C3%ABr-bienalen-muzikore#sthash.TCwUo890.dpuf

 

Familja Florian Vlashit, 4 instrumentistë nga Spanja për Bienalen muzikore

 

25 korrik 2015 -Violinisti Florian Vlashi do të kontribuojë në Bienalen e 7-të të Muzikës Klasike që organizohet në Durrës me të gjithë familjen e tij.

Katër pjestarët e familjes Vlashi, që jeton prej 23 vjetësh në Korunja (Spanjë), do të interpretojnë si instrumentistë në veprimtarinë që nis më 1 gusht dhe që do të vijojë për 8 ditë radhazi. Martini 11-vjeçar do të ketë premierën e tij në Bienalen që organizon i jati që nga viti 2003 dhe së bashku me të ëmën, Redianën janë dy nga violonçelistët e veprimtarisë. Djaloshi studion në Konservatorin profesional të muzikës në Korunja, dhe është bërë pjesë e Orkestrës sinfonike të fëmijëve të Galicisë.

Danieli 18-vjeçar vjen për herë të tretë në Bienale dhe do të interpretojë si solist, pas përvojave të konsoliduara si violinist në Spanjë dhe Francë. Gjatë këtij viti në Konservatorin Kombëtar të Muzikës dhe Kërcimit (CNSM) të Lionit (Francë) Danieli ka interpretuar në më shumë se 10 koncerte si solist dhe si pjestar i formacioneve të vogla orkestrale.

Florian Vlashi, 10 vjet pasi u largua drejt Spanjës nisi në Durrës “aventurën” e Bienales muzikore, që e organizon çdo dy vjet në qytetin e tij të lindjes.

I formuar në shkollat e Durrësit dhe Tiranës si violinist ai ka një karrierë të njohur brenda dhe jashtë Spanjës me koncertet solistike. 52-vjeçari nga Durrësi është bërë shumë i njohur në gadishullin Iberik për themelimin dhe drejtimin e Grupit Instrumental “Shekulli XX”, me të cilin së bashku me instrumentistë nga 16 vende të botës interpreton vetëm muzikë të autorëve bashkëkohorë. Në të njejtin grup interpreton si violonçeliste edhe bashkëshortja e tij, Rediana, mësuese në shkollën e mesme të muzikës në Korunja (Spanjë). Për herë të parë e gjithë familja Vlashi do të interpretojë së bashku në një veprimtari të organizuar në Shqipëri.

 

http://www.durreslajm.com/kultura/familja-florian-vlashit-4-instrumentist%C3%AB-nga-spanja-p%C3%ABr-bienalen-muzikore25korrik 2015 -Violinisti Florian Vlashi do të kontribuojë në Bienalen e 7-të të Muzikës Klasike që organizohet në Durrës me të gjithë familjen e tij.
Katër pjestarët e familjes Vlashi, që jeton prej 23 vjetësh në Korunja (Spanjë), do të interpretojnë si instrumentistë në veprimtarinë që nis më 1 gusht dhe që do të vijojë për 8 ditë radhazi. Martini 11-vjeçar do të ketë premierën e tij në Bienalen që organizon i jati që nga viti 2003 dhe së bashku me të ëmën, Redianën janë dy nga violonçelistët e veprimtarisë. Djaloshi studion në Konservatorin profesional të muzikës në Korunja, dhe është bërë pjesë e Orkestrës sinfonike të fëmijëve të Galicisë.
Danieli 18-vjeçar vjen për herë të tretë në Bienale dhe do të interpretojë si solist, pas përvojave të konsoliduara si violinist në Spanjë dhe Francë. Gjatë këtij viti në Konservatorin Kombëtar të Muzikës dhe Kërcimit (CNSM) të Lionit (Francë) Danieli ka interpretuar në më shumë se 10 koncerte si solist dhe si pjestar i formacioneve të vogla orkestrale.
Florian Vlashi, 10 vjet pasi u largua drejt Spanjës nisi në Durrës “aventurën” e Bienales muzikore, që e organizon çdo dy vjet në qytetin e tij të lindjes.
I formuar në shkollat e Durrësit dhe Tiranës si violinist ai ka një karrierë të njohur brenda dhe jashtë Spanjës me koncertet solistike. 52-vjeçari nga Durrësi është bërë shumë i njohur në gadishullin Iberik për themelimin dhe drejtimin e Grupit Instrumental “Shekulli XX”, me të cilin së bashku me instrumentistë nga 16 vende të botës interpreton vetëm muzikë të autorëve bashkëkohorë. Në të njejtin grup interpreton si violonçeliste edhe bashkëshortja e tij, Rediana, mësuese në shkollën e mesme të muzikës në Korunja (Spanjë). Për herë të parë e gjithë familja Vlashi do të interpretojë së bashku në një veprimtari të organizuar në Shqipëri.
- See more at: http://www.durreslajm.com/kultura/familja-florian-vlashit-4-instrumentist%C3%AB-nga-spanja-p%C3%ABr-bienalen-muzikore#sthash.TCwUo890.dpuf
25korrik 2015 -Violinisti Florian Vlashi do të kontribuojë në Bienalen e 7-të të Muzikës Klasike që organizohet në Durrës me të gjithë familjen e tij.
Katër pjestarët e familjes Vlashi, që jeton prej 23 vjetësh në Korunja (Spanjë), do të interpretojnë si instrumentistë në veprimtarinë që nis më 1 gusht dhe që do të vijojë për 8 ditë radhazi. Martini 11-vjeçar do të ketë premierën e tij në Bienalen që organizon i jati që nga viti 2003 dhe së bashku me të ëmën, Redianën janë dy nga violonçelistët e veprimtarisë. Djaloshi studion në Konservatorin profesional të muzikës në Korunja, dhe është bërë pjesë e Orkestrës sinfonike të fëmijëve të Galicisë.
Danieli 18-vjeçar vjen për herë të tretë në Bienale dhe do të interpretojë si solist, pas përvojave të konsoliduara si violinist në Spanjë dhe Francë. Gjatë këtij viti në Konservatorin Kombëtar të Muzikës dhe Kërcimit (CNSM) të Lionit (Francë) Danieli ka interpretuar në më shumë se 10 koncerte si solist dhe si pjestar i formacioneve të vogla orkestrale.
Florian Vlashi, 10 vjet pasi u largua drejt Spanjës nisi në Durrës “aventurën” e Bienales muzikore, që e organizon çdo dy vjet në qytetin e tij të lindjes.
I formuar në shkollat e Durrësit dhe Tiranës si violinist ai ka një karrierë të njohur brenda dhe jashtë Spanjës me koncertet solistike. 52-vjeçari nga Durrësi është bërë shumë i njohur në gadishullin Iberik për themelimin dhe drejtimin e Grupit Instrumental “Shekulli XX”, me të cilin së bashku me instrumentistë nga 16 vende të botës interpreton vetëm muzikë të autorëve bashkëkohorë. Në të njejtin grup interpreton si violonçeliste edhe bashkëshortja e tij, Rediana, mësuese në shkollën e mesme të muzikës në Korunja (Spanjë). Për herë të parë e gjithë familja Vlashi do të interpretojë së bashku në një veprimtari të organizuar në Shqipëri.
- See more at: http://www.durreslajm.com/kultura/familja-florian-vlashit-4-instrumentist%C3%AB-nga-spanja-p%C3%ABr-bienalen-muzikore#sthash.TCwUo890.dpuf
25korrik 2015 -Violinisti Florian Vlashi do të kontribuojë në Bienalen e 7-të të Muzikës Klasike që organizohet në Durrës me të gjithë familjen e tij.
Katër pjestarët e familjes Vlashi, që jeton prej 23 vjetësh në Korunja (Spanjë), do të interpretojnë si instrumentistë në veprimtarinë që nis më 1 gusht dhe që do të vijojë për 8 ditë radhazi. Martini 11-vjeçar do të ketë premierën e tij në Bienalen që organizon i jati që nga viti 2003 dhe së bashku me të ëmën, Redianën janë dy nga violonçelistët e veprimtarisë. Djaloshi studion në Konservatorin profesional të muzikës në Korunja, dhe është bërë pjesë e Orkestrës sinfonike të fëmijëve të Galicisë.
Danieli 18-vjeçar vjen për herë të tretë në Bienale dhe do të interpretojë si solist, pas përvojave të konsoliduara si violinist në Spanjë dhe Francë. Gjatë këtij viti në Konservatorin Kombëtar të Muzikës dhe Kërcimit (CNSM) të Lionit (Francë) Danieli ka interpretuar në më shumë se 10 koncerte si solist dhe si pjestar i formacioneve të vogla orkestrale.
Florian Vlashi, 10 vjet pasi u largua drejt Spanjës nisi në Durrës “aventurën” e Bienales muzikore, që e organizon çdo dy vjet në qytetin e tij të lindjes.
I formuar në shkollat e Durrësit dhe Tiranës si violinist ai ka një karrierë të njohur brenda dhe jashtë Spanjës me koncertet solistike. 52-vjeçari nga Durrësi është bërë shumë i njohur në gadishullin Iberik për themelimin dhe drejtimin e Grupit Instrumental “Shekulli XX”, me të cilin së bashku me instrumentistë nga 16 vende të botës interpreton vetëm muzikë të autorëve bashkëkohorë. Në të njejtin grup interpreton si violonçeliste edhe bashkëshortja e tij, Rediana, mësuese në shkollën e mesme të muzikës në Korunja (Spanjë). Për herë të parë e gjithë familja Vlashi do të interpretojë së bashku në një veprimtari të organizuar në Shqipëri.
- See more at: http://www.durreslajm.com/kultura/familja-florian-vlashit-4-instrumentist%C3%AB-nga-spanja-p%C3%ABr-bienalen-muzikore#sthash.TCwUo890.dpuf
25korrik 2015 -Violinisti Florian Vlashi do të kontribuojë në Bienalen e 7-të të Muzikës Klasike që organizohet në Durrës me të gjithë familjen e tij.
Katër pjestarët e familjes Vlashi, që jeton prej 23 vjetësh në Korunja (Spanjë), do të interpretojnë si instrumentistë në veprimtarinë që nis më 1 gusht dhe që do të vijojë për 8 ditë radhazi. Martini 11-vjeçar do të ketë premierën e tij në Bienalen që organizon i jati që nga viti 2003 dhe së bashku me të ëmën, Redianën janë dy nga violonçelistët e veprimtarisë. Djaloshi studion në Konservatorin profesional të muzikës në Korunja, dhe është bërë pjesë e Orkestrës sinfonike të fëmijëve të Galicisë.
Danieli 18-vjeçar vjen për herë të tretë në Bienale dhe do të interpretojë si solist, pas përvojave të konsoliduara si violinist në Spanjë dhe Francë. Gjatë këtij viti në Konservatorin Kombëtar të Muzikës dhe Kërcimit (CNSM) të Lionit (Francë) Danieli ka interpretuar në më shumë se 10 koncerte si solist dhe si pjestar i formacioneve të vogla orkestrale.
Florian Vlashi, 10 vjet pasi u largua drejt Spanjës nisi në Durrës “aventurën” e Bienales muzikore, që e organizon çdo dy vjet në qytetin e tij të lindjes.
I formuar në shkollat e Durrësit dhe Tiranës si violinist ai ka një karrierë të njohur brenda dhe jashtë Spanjës me koncertet solistike. 52-vjeçari nga Durrësi është bërë shumë i njohur në gadishullin Iberik për themelimin dhe drejtimin e Grupit Instrumental “Shekulli XX”, me të cilin së bashku me instrumentistë nga 16 vende të botës interpreton vetëm muzikë të autorëve bashkëkohorë. Në të njejtin grup interpreton si violonçeliste edhe bashkëshortja e tij, Rediana, mësuese në shkollën e mesme të muzikës në Korunja (Spanjë). Për herë të parë e gjithë familja Vlashi do të interpretojë së bashku në një veprimtari të organizuar në Shqipëri.
- See more at: http://www.durreslajm.com/kultura/familja-florian-vlashit-4-instrumentist%C3%AB-nga-spanja-p%C3%ABr-bienalen-muzikore#sthash.TCwUo890.dpuf

................................................................................................................

Intervista nga Mila Ballhysa

Prej shume vitesh jeta e Florian Vlashit eshte e lidhur ngushte me Spanjen, por Shqiperia, e ne veçanti qyteti i Durresit, jane gjithnje prane tij, ne kujtimet, ne pikturat qe koleksionon e ne projektet per koncerte te muzikes klasike...

- M. B. Ne “Netet e Muzikes Klasike”, ju organizoni nje konkurs te veçante per talentet e rinj.Nga ajo qe keni konstatuar çmund te thoni per nivelin aktual te instrumentisteve te rinj shqiptare? A kane premisa te behen emra te njohur edhe ne skenat boterore?

- F. V. Niveli është shumë i mirë. Kjo ishte arsyeja pse organizuam këtë konkurs në Durrës, nëqytetin me shumë traditë dhe me kontribut të madh në fushën e muzikës. Si Albana Karaj edhe Kamela Haxholli janë pritur shkëlqyeshëm në Spanjë. Nuk kam asnjë dyshim që edhe fituesi i edicionit të fundit, pianisti i talentuar Erli Lila do të ketë shumë sukses. Ndërsa rruga për t'u bërë emra te njohur në skenat botërore është shumë e gjatë. I uroj me gjithë zemër një të ardhme të tillë, por suksesi në art ka enigmën e vet. Një pjesë e madhe varet nga individi, ndërsa pjesa tjetër nga rrethanat e jetës, nga Fati. Një shprehje e vjetër hebreje thotë "Kur njerëzit bëjnë plane, Zoti qesh..."

Gazeta Dyrrah, 26-02-2012

 ....................................................................................

Florian Vlashi dhe miqte e tij ne Durres

Metila Dervishi

(…) Nje edicion ndryshe nga te tjeret, nje edicion qe ishte krejt nje produkt i artisteve shqiptare ne vend e ne bote. Nje bashkepunim shume i bukur i Vlashit me miqte e tij nga jashte si durrsakja Adelina Hasani, violiniste (koncertmaester) ne nje nga orkestrat me prestigjoze ne Hollande, Flautistja durrsake Daorsa Dervishi, qe zhvillon aktivitetin e saj ne Itali, basisti tiranas Norbert Mazi qe erdhi nga Kanadaja, violisti i r i nga Elbasani Hidenburg Leka qe erdhi nga Gjermania e qe ka nje aktivitet te dendur edhe ne gjithe Europen, Rediana Lukaçi dhe Daniel Vlashi te cilet erdhen nga Spanja, ashtu si dhe bashkepunimi me Artistin e Merituar, kompozitorin Haig Zacharian, violistin dhe pedagogun Arben Llozi, pedagogun e shkolles se muzikes Moni Kuriqi, basistin Artur Stefasani, violinistja Romina Tafaj, pianistja Etrita Ibrahimi, e bija e Feim Ibrahimitqe sapo eshte kthyer nga Italia...Pra nje produkt krejt shqiptar. Ky edición ishte nje kontribut i madh i Vlashit me miqte e tij qe, sigurisht, do te mbate mend gjate ne historikun e ketij aktiviteti bienal kaq te sofistikuar e kaq cilesor.

Gazeta Dyrrah, 07-08-2011

 

Durres, mbahet edicioni i 5-te i bienales Netet e Muzikes Klasike

Dëgjuesit e pasionuar do të kenë mundësi të shijojnë partitura të njohura dhe të panjohura, mes të cilave edhe një vepër, që do të interpretohet në premierë botërore.
“Duke ruajtur traditën 8-vjeçare edhe në edicionin e pestë do të "vijë" një vepër e porositur enkas për Bienalen "Netët e muzikës klasike", -tha violinisti durrsak Florian Vlashi. 
Nata e muzikës shqiptare, më 2 gusht i kushtohet kompozitorit Pjetër Gaci. "Duam të risjellim në vëmendje jo vetëm kontributin e Gacit si kompozitor, por veçanërisht punën e tij të palodhur në lëmin e pedagogjisë muzikore dhe krijimin e shkollës së violinës shqiptare", u shpreh Vlashi.

ATSH 30-07-2011

......................................................................................

Artisti me karriere ne boten e jashtme

Akil Koci

Florianin më së miri e njoha në Festivalin “Netët e Muzikës klasike”, në koncertin me titull “Nata e muzikës Kosovare”, me ç’rast u luajtën veprat e Mendi Mengjiqit, Esat Rizvanollit, Rafet dhe Donika Rudit dhe Akil Kocit veprën “Arbëreshet” të cilën ia kushtova duos Vlashi-Lukaçi. (…)

Kjo duo ka arritur të realizojë interpretimin bravuroz, jo vetëm duke shpalosur qëllimet e mija, por kanë arritur të krijojnë një unitet, edhe pse kanë pasur kontraste në rrjedhat e tyre të partive solistike...Formulimet nuancat ofrojnë një tërësi semantike,duke krijuar një dimension artistik në të interpretuarit të veprës “Arbëreshe”, për duo violinë dhe violonçel, m’i hoqën ato dilema që i pata në fi llim para ekzekutimit të veprës sime. Kam lexuar diku se për poezinë dhe prozën thonë se “arti i fjalës shprehet përmes artit të heshtje”, kurse te muzika ajo shprehet përmes tingullit që zgjon një ndenje dhe provokim emocional. E, ky duet, ia ka arritur qëllimit në tërësinë e saj, duke prezantuar artin e tyre interpretues.

Zeri i Prishtines 23-10-2010. Kontrapunkt 03-11-2010

......................................................................................

FAME E MERITUAR

Shkelqimi i interpretimit te dy artisteve shqiptare

Mimoza Erebara

(...)Skena e Teatrit A. Moisiu en Durres heshti deri en fund te nje interpretim te tille, krejt te veçante, te rralle per skenen shqiptare, per te shperthyer en fund me duartrokitje mirenjohje per ate grup artistesh qe ja dolen fare mire mbane e me sukses te plote. Ishte nje paraqitje e mrekullueshme. Behet fjale per nje kompozitor me nje repertor relativisht te veshtire siç eshte Stravinski (…)

Kjo veper (Historia e ushtarit) u interpretua per here te pare me me 28 shtator te 1918 me sukses te plote dhe qe nga ajo kohe, teatrot me en ze te botes e kane interpretuar. Dhe ja tani, me 2009, interpretohet per here te pare en skenen shqiptare fale nje bashkepunimi te mrekullueshem mes violinistit F. Vlashi qe ishte edhe inicuesi i kesaj sfide interpretative me grupin e krijuar e zgjedhur prej tij Grupo Instrumental Siglo XX, grup qe perbehet nga solistet e orkestres se Galicise qe vijne nga 10 vende te botes, si dhe Ema Andrea, aktores se talentuar, pedagoge en Akademine e Arteve.

“Te degjash keta muzikante te nivelit te larte, te degjosh Florian Vlashi, kete muzikant te jashtezakonshem, qe paraqitet gjithnje me nje ekzekutim maksimal teknik, me nje ekspresivitet dhe emocion te paperballueshem, ku pasazhet me virtuoze ai i jep me nje natyrshmeri e siguri impresionuese dhe te mendosh qe sfondi muzikor i Galicise nuk do te ishte ai qe eshte pa kete violinist te permasave nderkombetare qe e beson muziken dhe kompozitoret qe ai interpreton” - siç jane shprehur edhe kritiket lider en fushen e tyre, ky padyshim qe eshte nje nder i jashtezakonshem kur kujtojme se ky violinist i ketyre permasave me nje jete koncertore per tu pasur zili e me nje virtuozitet e teknike te admirueshme eshte shqiptar, me sakte durrsak dhe luan pikerisht me grupin e atyre 10 muzikanteve te perzgjedhur nga vende te ndryshme te botes, sigurisht qe en si spektatore na krijon nje ndjenje te mirefillte krenarie.

Ndjenje qe na e shton interpretimi brilant i Ema Andreas e cila sfidon si duke qeshur veshtiresite e pjeses qe eshte nje monodrame e alternuar me muziken, nje veshtiresi qe behet maksimale po te shtosh edhe interpretimin e filozofise qe ajo mbart. Ema me nje intuite te lakmueshme, qe e ben virtuoze ne intermretimin, ja del me shume sukses te krijoje ura lidhese mes saj, muzikes dhe publikut.

E gjithe pjesa ishte nje interpretim i jashtezakonshem dhe unikal. Publiku qe e duartrokiti gjate e mori mesazhin, mori kenaqesine e artit, mori kenaqesine e interpretimit, dhe tregoi qe eshte i gatshem edhe per pjese te tilla te nivelit te larte, ai i do dhe i kerkon ato.

Gazeta Nacional 30-08-2009

 

(Nata e Muzikes Kosovare)

Arian Jasiqi

“Publiku shqiptar, të cilit i mungojnë informacionet për ngjarjet muzikore në Kosovë, e ndoqi këtë prezantim me interes të madh. Ishte ky koncert i parë i muzikës kosovare moderne mbajtur ndonjëherë në Shqipëri.”

Kosove . Gazeta Express 14-8-2009

 

“Historia e ushtarit” premiere ne “Aleksander Moisiu”

Shtate instrumentiste te ardhur nga Spanja nen drejtimin e F. Vlashitinterpretuan mjeshterishtper afro nje orehistorine e perjetshme te kompromisit njerezorqe duhet te zgjedhe mes idealit te lirise dhe dhe shpirtit te roberuar permes fitimit te shpejte. (keto erdhen) permes interpretimit origjinal te aktores Ema Andrea perballe se ciles violinisti Vlashi drejtonte instrumentistet.

“Historia e ushtarit” ishte pjese e edicionit te katert te bienales 2Netet e Muzikes Klasike” e cila, qe nga viti 2003 , i jep sezonit veror ne Durres nje dimension instrumental nje javor mjaft interesant dhe me shume vlera.

Gazeta Panorama 10-08-2009

 .....................................................................................

Perfundon edicioni i trete i “Neteve te Muzikes Klasike”

(...)Tingujt e vepres se kompozitoreve te familjes Bach erdhen ne sallen e mbushur me artdashes, permes interpretimit te formacionit te harqeve Isamnus dhe solisteve Claudia Walker dhe Florian Vlashi.

Juria e kryesuar nga flautistja amerikane Walker vleresoi me çmim (Solisti i Ri i NMK) violonçelisten Albana Karaj, nxenese e vitit te trete te kesaj shkolle...Ajo fitoi te drejten te interpretoje si soliste ne nje koncert ne Spanje organizuar nga Grupo Instrumental Siglo XX.

Gazeta ABC. 09-08-2007

 

Koncert homazh per Feim Ibrahimin

Koncerti per nder te Feim Ibrahimit iu kushtua nje prej kompozitoreve qe i perket brezit te II te kompozitoreve profesionist shqiptare (…) Ai u perpoq me te gjitha menyrat te sillte nje muzike anti dogme, anti ideologjike, jashte stampave te kohes duke e tronditur here here frymen qe pershkonte muziken socrealiste shqiptare.(...)Solli plot prurje te reja per te cilat autorin e atakuan ne lidhje me tendencen e tij per te tejkaluar normativat akademike te muzikes se asaj periudhe, çka realisht do te perbenin nje parathenie per kritikat e mevonshme.

Muzika e autorev te sh. XX do te jete ne qender te mbremjes se dyte te ketij edicioni. Nga violinisti Vlashi (…) do te luhen pjese nga Penderecky, Xenakis, dhe sonaten nag Prokofjev. Nje vend te veçante do te zer edhe sonata “Vlashiana” te cilen autori Paulino Pereiro ja ka kushtuar violinistit shqiptar Florian Vlashi.

Gazeta “Sot”, 04-08-2007

 .....................................................................................

Durresi klasik pese dite me Bahun dhe Rosinskin

Metila Dervishi

Megjithese me nje karriere te suksesshme dhe me axhende te pasur, violinisti yne preferoi te vije ne qytetin e tij duke lene ne ane aktivitete ku ishte edhe nobelisti italian Dario Fo. Nostalgjia dhe deshira per te luajtur ne violine se bashku me muzikantet e vendit te tij e shtyu te bej nje zgjedhje qe sot ne veren e dyte ne Shqiperi mban emrin “Netet e Muzikes Klasike” .

“Arti i Fuges”, nje kryeveper e J. S. Bach-ut u realizua saktesisht sipas variantit origjinal te gjeniut. Per me teper, per here te pare kjo veper luhet e plote tek ne, çka perben ngjarje.

Nata e katert kishte te ftuar special kitaristin spanjoll Ramon Carnota Mendez. Eshte fitues i shume çmimeve, nder ta çmimi i pare ne konkursin nderkombetar “Cesar Aira” si dhe çmimin e pare ne konkursin e Marknoerinzhen ne Gjermani.

Surpriza e mbremjes se fundit ishte pjesa e titulluar “Kenge djepi per fillimin” te cilen autori i saj Wladimir Rorsinskij e kish bere enkas per kete festival. W. Rosinski eshte kompozitor i famshem austriak ,e origjine ruse nder te tjera ka marre edhe çmimin e kompozicionit dhene nga qeveria austriake. Te pranishmit e kesaj nate ishin fatlume pasi u bene pjese te nje ngjarje qe do te permendet gjate ne literaturen muzikore: ata jane te paret qe e degjuan.

Gazeta “Shekulli” 11-08-2005

 

Mbyllet edicioni i dyte i Neteve te Muzikes Klasike

Valbona Mehmeti

Suksesi edhe me i madh i ketij edicioni te dyte ka bere qe tashme festivali bienal te krijoje traditen e tij dhe Florian Vlashi te kthehet edhe me fuqishem ne skenen e Durresit nga ku ai u edukua dhe interpretoi per here te pare

Korrieri, e hene 08-08-2005

 

Çelet ne Durres takimi “Netet e Muzikes Klasike”

Udehtim muzikor ne epokat e ndryshme te muzikes, kjo eshte deviza e takimit Netet e Muzike Klasike...Ka ngjallur mjaft interes paraqitja e kitaristit spanjoll Ramon Carnota...Mbremja e muzikes moderne ka nje surprize per degjuesit te cilet do te kene rast te ndjekin premieren e vepres “Kenge djepi per fillimin” e cila eshte porositur enkas per kete takim nga kompozitori austriak W. Rosinskij

Gazeta “Sot” 03-08-2005

 

Nga Spanja per “Netet e Muzikes Klasike” ne Durres

Vali Qyrfyçi

Violinisti i mirenjohur shqiptar Florian Vlashi eshte kthyer edhe kete vere me nje Project ambicioz artistikYehudi Menuhin ka thene se violinisti nuk eshte nje fenómeno njerezor i zakonshem por nje fenómeno me permasat e gjysme-tigrit e gjysme-poetit. Nuk ngelet pas ketij percaktimi as figura e Florian Vlashit, i cili te qenit virtuoz ne instrument i ka shtuar edhe te qenit ambasador i vlerave muzikore ne Spanje. Mjeshterise se interpretimit i ka shtuar ndjeshmerine qytetare te perhapjes se vlerave me te bukura te artit, muzikes shqiptare ne vendin ku jeton. Arti dhe letersia ashtu si dhe ne disa vende te tjera, mbeten perfaqesuesit e vertete, mesazheret pozitiv te imazhit te Shqiperise edhe ne token spanjolle. Ai luan me nje violines francese te shekulli XVIII te J. Bocquay. E Kane vleresuar si violinista i shkelqyer, prestigjoz dhe me nje menyre interpretimi te mrekullueshem.

Gazeta “Koha jone”, 03-08-2005

 

Nisin Netet e Muzikes Klasike, udhetim ne stilet barok, klasik, romantik dhe modern.

Emilian Metaj

Tashme Durresi eshte shderruar ne “kryeqytet” te dyte muzikor ne Shqiperi…Netet e Muzikes Klasike eshte nje serial i organizuar nga violinisti i shquar durrsak, me banim ne Spanje dhe me emer ne arenen evropiane.

Gazeta “Zeri i Popullit”, e marte 02-08.2005

 

Rikthehet pas 13 vjetesh violinisti qe mahniti Spanjen

Florian Vlashi ne Durres per Netet e Muzikes Klasike

Per rreth nje jave, te gjithe ata qe jane te pasionuar pas muzikes klasike, do te kene mundesine qe te kultivojne akoma me shume shijet duke perfituar prej nje repertori te perzgjedhur me kujdes qe e ka zanafillen qe nga klasiket e vjeter deri tek ata te diteve te sotme.

Gazeta shqiptare. 02-08-2005

 

Intervista televizive e aktorit Mirush Kabashi

“Une dua te falenderoj dy gjera, njehere fatin dhe jashtezakonisht shume Florian Vlashin. Fatin qe me dha rastin te isha sonte ne Durres ne kete salle dhe se dyti Florian Vlashin, kete artist shume te madh jo vetem durrsak por shqiptar, per kete mbremje nga me te nderuarat dhe me te respektuarat europiane qe ato na sollen sot ne qytetin e Durresit. Ishte nje kenaqesi e pamate te asistoje ne kete pjese kaq te veshtire, te luajtur me kaq dinjitet. Floriani jo vetem si nje instrumentist i jashtzakonshem por edhe si nje dirigjent qe perben me te vertet nje krenari te madhe kombetare per ne, kish inkuadruar ketu jashtzakonisht bukur jo vetem kolegun e tij te ardhur nga Spanja por edhe keto tre instrumentiste durrsake, per te dhene kete mbremje, qe dua ta nenvizoj edhe nje here, ne pikpamjen artistike nga me te nderuarat, me te respektuara dhe me dinjitoze europiane. Me te vertet isha sot i befasuar dhe shume i kenaqur qe Durresi ka rastin qe ne kete stine te nxehte vere te kete edhe kete flladitje nga ky art i madh europian qe ne patem fatin sonte te shijojme.”

TVT - Durres, gusht 2005

 .....................................................................................

Netet e Muzikes Klasike

(...)Nata e Pare, si asnjehere, u zhvillua ne ambjentet e Muzeut Arkeologjik. Ne program u ekzekutua kuinteti i pare dhe i dyte per harqe nga Mozart. Nje mbremje violinistike elitare mes statujave dhe tempujve te lashtesise befasuese dhe loja ne violine e virtuozit Vlashiqe thyente qetesine rezonuese te kupoles se arkeologjikut.

Nata e Dyte, “Kontrast”, u zhvillua ne sallene teatrit A. Moisiu nga Albania Dance Theatre Company. Ishte nje bashkepunim me koreografet italiane Mozzini, Loch dhe koreografit shqiptar Prevazi...Ajo qe goditi me shume publikun qe simbolika e kesaj pjese, ku jepeshin te sintetizuara me gjuhen konvencionale te baletit, periudhat e ndryshme qe ka kaluar Shqiperia dhe perpjekjet, sakrificat, sloganet dhe flijimet ne emer te ardhmerise.

Nata e Trete e kishte te veçanten ne njoftim: Zona Industriale Shkozet. Nje kujtim, nje dekade e ca braktisje. Harrim dhe heshtje vrasese, retrospektive ne diktature. Koncerti do te zhvillohej si asnjehere tjeter brenda rrenojave te fabrikes se gomplastikes “Kozma Nushi” nje hero me koke te prere ne hyrje te ngjallte edhe tmerr...Ne muret e kesaj fabrike ishin vene punimet e piktoreve I. Kodra, R. Ferri, G. Priftuli, Sh. Beqiraj, N. Vasia, Z. Vlashi. Arti mundohet ne menyra te ndryshme te na jape te verteten lakuriqe duke percjelle mesazhe humane (...)

Arsyeja pse F. Vlashi kish dashur ta bente koncertin ne kete vend te harruar kishin te benin m e faktin se edhe faza industrializuese e shoqerise e gjen shprehjen e vet ne muziken bashkohore, pra pershtatja e muzikes me vete kohen. Arsyeja tjeter; shkaterrimi, harresa dhe braktisja e kesaj fabrike eshte deshmi e Shqiperise ne tranzicion. Per ta mbyllur edhe me nje kujtim te njerezve te cilet kane punuar ne kete fabrike duke vdekur perdite nga pak.

Gazeta “Sot” 01-10-2003

 

Durres, perfundojne Netet e Muzikes Klasike

Gezim Kabashi

Ka perfunduar mbremjen e se martes veprimtaria artistike “Netet e Muzikes Klasike” organizuar nga qendra kulturore e Durresit dhe drejtuesi i Grupit Instrumental spanjol “Shekulli XX”, Florian Vlashi.

Ne mjediset e braktisura te ish-fabrikes se gomes ne Shkozet, grupi prej 6 instrumentistesh ka interpretuar vepra muzikore te 5 autoreve te shekullit te kaluar, duke krijuar nje kontrast te thelle te muzikes moderne me mjedisin perreth.

Artdashesit kane vleresuar me duartrokitje veçanerisht vepren “Letra e katert nga Kosova” e shkruar nga kompozitori spanjoll Julian Samuel, mbi bazen e impresioneve nga letrat e nje miku fotograf rene ne lufte. Ikonomi, Llozi, Gripshi dhe Lukaçi, ne drejtimin e violinistit Vlashi kane sjelle per auditorin shume te vemendshem durrsak, vepra te autoreve Barber, Quiroga, Webern dhe R. Strauss.(...)

Netet e Muzikes Klasike nisen mbremjen e se shtunes me koncertin e organizuar ne mjediset e muzeut te ri arkeologjik te Durresitgajte te cilit, formacioni orkestral i drejtuar nga Vlashi, interpretoi me sukses dy Kuintetet per harqe te Mozart.

Drejtuesi tha per ATSH se, se bashku me miqt e tij ne Durres synojne ta kthejne kete veprimtari ne nje Festival te perdyvjetshem ku nuk do mungojne edhe elemente te tjere te kultures si libri, ekspozita te piktures, biseda etj.

Gazeta Albania, 25-09-2003

 

Pervoja e violinistit Vlashi, per nje festival muzikor ne Durres

Gezim Kabashi

“Durresi duhet te kete nje Festival te Muzikes. Shkolla e tij artistike ka pergatitur instrumentiste mjaft te mire ne vite dhe pervoja e tyre tashme duhet te rikthehet me nje cilesi te re duke ftuar ne skenat e qytetit tone antik edhe artiste te tjere nga vendi dhe bota.” thote Florian.

Eshte artisti shqiptar qe e njeh dhe respekton shkollen artistike ku u pergatit bashke me dhjetera kolege nje pjese e te cileve jane ambasadoret me te mire te kultures sone neper bote.

Gazeta Albania, e merkure 17-09-2003INTERVISTA

Florian Vlashi - në jetë me violinën.pdf
Document Adobe Acrobat [179.6 KB]
Jan Kukuzeli nje meteor në muzikën Klasi[...]
Document Adobe Acrobat [1.1 MB]
Violinisti Florian Vlashi, leksione mate[...]
Document Adobe Acrobat [858.4 KB]
Florian Vlashi I - Nga Shqipëria në Span[...]
Document Adobe Acrobat [334.2 KB]
Florian Vlashi II - Orquestra Sinfonica [...]
Document Adobe Acrobat [321.4 KB]
Florian Vlashi III - Grupo Instrumental [...]
Document Adobe Acrobat [251.9 KB]